Stel, je bent op dieet en gaat uit eten in een restaurant. Hoe weet je dan hoeveel je mag eten? Daarvoor heb je alleen je vingers en wat wiskunde van de middelbare school nodig.
Een week lang hield de Australische diëtiste Alice Gibson bij wat ze at en hoe groot de porties waren. Toen liep ze tegen een elementair probleem aan: hoe kun je het beste schatten wat een stuk taart, lasagne of quiche weegt? Niemand neemt tenslotte een weegschaal mee naar een restaurant.
Gibson deed aan de Universiteit van Sydney onderzoek naar de vingermethode, waarbij je de breedte van je vinger gebruikt om het eten te meten.
Van het voedsel dat voor je staat, maak je een geometrische vorm. In gedachten uiteraard. Een lasagne is een balk, een glas wijn een cilinder en een stuk meloen een prisma. Dan meet je hoeveel vingers lang, breed en hoog het eten is.
Door zo de inhoud te bepalen en te vermenigvuldigen met de dichtheid kun je het gewicht vrij aardig bepalen. Zelfs nauwkeuriger dan met eetlepels en kopjes, ontdekte Gibson.
Bekijk in de onderstaande video hoe de techniek werkt.
Dat rekenwerk kan allemaal met een app, is het idee van de diëtiste. Dus voordat je aan je welverdiende glas wijn begint, hoef je je niet het hoofd te breken over hoe je ook alweer de inhoud van een cilinder bepaalt.
(Voor de geïnteresseerden: π * r2 * h).